subscribe to the RSS Feed

Friday, April 19, 2024

Solutionarea amiabila a accidentelor rutiere cu avarii usoare, de la 1 iulie 2009

Posted by adi on 09/01/2009

car

” Solutionarea amiabila a accidentelor rutiere soldate cu avarii usoare va deveni operationala de la 1 iulie 2009, in baza Formularului de Constatare amiabila de accident, astfel incat nu va mai fi necesara deplasarea la politia rutiera.

Ordinul Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) nr. 21/2008 pentru punerea in aplicare a Normelor privind utilizarea formularului Constatare amiabila de accident a fost publicat in Monitorul Oficial Partea I, nr. 876 din 24.12.2008, astfel, solutionarea amiabila a accidentelor rutiere soldate cu avarii usoare va deveni operationala de la 1 iulie 2009.

Ordinul CSA nr. 21/2008 prevede ca, in cazul in care doua vehicule au fost implicate intr-un accident in urma caruia au rezultat numai prejudicii materiale, avizarea societatilor din domeniul asigurarilor sa fie posibila in baza formularului Constatare amiabila de accident, fara a mai fi necesara intocmirea de documente de constatare de catre politie.

Conform Ordinului CSA, conditiile de utilizare a formularului de Constatare amiabila de accident sunt reglementate de Legea nr. 136/1995 privind asigurarile si reasigurarile, cu modificarile si completarile ulterioare, si de normele CSA.

De asemenea, actul normativ prevede ca acest formular poate fi utilizat indiferent de locul producerii accidentului:
-pe drumuri publice
-pe drumuri care nu sunt deschise circulatiei publice
-in incinte si in orice alte locuri

Completarea si semnarea documentului nu reprezinta o recunoastere a raspunderii conducatorilor auto, ci un cumul de elemente si fapte care vor contribui la solutionarea dosarelor de dauna, societatile de asigurare urmand a stabili dreptul la despagubiri, in baza unui protocol incheiat de toate societatile autorizate sa practice asigurari de vehicule, cu respectarea prevederilor Normelor privind asigurarea obligatorie de raspundere civila pentru prejudicii produse prin accidente de vehicule

Ordinul CSA precizeaza ca documentul sa fie completat si semnat de catre ambii conducatori de vehicule implicati in accident sau, in situatia in care unul dintre vehicule este stationat/parcat, doar de catre proprietarul/utilizatorul acestuia.

Sursa:  www.modeldecontract.ro

Comments are closed.

home | top