Posted by adi on 28/01/2014
Registrul Comertului Infiintare Firma Firme Infiintari Societati Comerciale Plan De Afaceri SRL Codul CAEN Cesiune Registrul Comertului Majorare Capital Microintreprindere Infiintare Registrul Majorare Modificare Firma Firme Infiintari SRL Societati Comerciale SRL Codul Fiscal Cesiune Registrul Comertului Majorare Act Acte Schimbare Capital Social Aditional Microintreprindere Infiintarea Unei Societati Consultanta Necesare Constituire Societate Nomenclatorul Caen Sediu Social Juridica 0765 526 421 Infiintare Club Poker Autorizare Poker Licenta Poker Oficiul National Pentru Jocuri De Noroc
Posted by adi on 17/01/2010
Legea concordatulului preventiv, care este o solutie de protectie impotriva deschiderii procedurii de insolventa de catre creditori, va intra in vigoare miercuri, aceasta putand fi aplicata fara norme de aplicare, a declarat marti Gheorghe Piperea, autorul proiectului de lege si coordonatorul firmei de avocatura Piperea si Asociatii. El a mai spus ca noua lege pastreaza toate avantajele insolventei, fara a avea si dezavantajele acesteia.
Astfel, ca si in cazul insolventei, se suspenda executarea silita, valoarea datoriilor este inghetata, iar contractele aflate in curs nu se suspenda. Pe de alta parte, debitorul pastreaza controlul asupra afacerii sale si beneficiaza de ajutor specializat pentru restructurarea companiei. De asemenea, concordatul preventiv nu presupune insolventa si nici “stigmatul” aferent acesteia, se declanseaza la cererea debitorului, fiind exprimarea vointei acestuia, nu a creditorilor.
Conform autorului proiectului de lege, concordatul preventiv este un contract incheiat intre un intreprinzator si creditorii sai, prin care intreprinzatorul propune un plan de redresare a afacerii sale, iar creditorii accepta sa sprijine eforturile debitorului de a depasi dificultatile in care se afla intreprinderea. Pentru incheierea unui astfel de contract nu este necesar un consens al creditorilor, fiind necesara o majoritate reprezentand creditorii care detin doua treimi din masa credala.
Gheorghe Piperea este de parere ca succesul aplicarii acestei legi depinde de banci, daca acestea vor accepta sa semneze contractul de concordat. El este de parere ca Legea concordatulului preventiv va avantaja bancile, avand in vedere ca executarea silita este problematica deoarece valoarea garantiilor imobiliare recuperate poate scadea chiar si la 30% din valoarea initiala.
“Insolventa este o catastrofa pentru banci, pentru ca inregistreaza insolventa ca faliment si constituie provizioane. Prin contractul de concordat preventiv, bancile nu mai sunt obligate sa constituie provizioane, astfel incat au avantajul cresterii indicelui de solvabilitate si a profitabilitatii”, a mai spus Piperea.
Gheorghe Piperea estimeaza ca, cel putin pentru o vreme, cererile de insolventa se vor reduce drastic. “In urmatoarele 4-6 luni, pana se vor vedea efectele concordatului, cererile de insolventa se vor reduce drastic. Daca concordatul va esua in masa, oamenii de afaceri se vor intoarce la insolventa”, a declarat acesta.
El a mai spus ca in 2009 numarul companiilor care au cerut insolventa voluntara s-a ridicat la 4.500. “In Romania, 98% dintre dosarele de insolventa sunt dosare de faliment si numai 2%de reorganizare, in timp ce in Germania 65% dintre dosare sunt de reorganizare a firmelor. Insolventa este un stigmat, romanii nu mai fac afaceri cu cineva care este in insolventa”, a mai precizat Piperea.
Potrivit acestuia, majoritatea statelor membre ale Uniunii Europene, exceptand Germania, Bulgaria si Ungaria, au legi sau proceduri de prevenire a insolventei.
Sursa HotNews.ro
Posted by adi on 09/01/2009
Informatii societati comerciale